10 Ocak 2013 Perşembe

Fraisier-Çilekli pasta

Fraisier, çilekli pasta
Eric Lanlard, ünlülerin pastacısı olarak da tanınıyor ve gerçekten muhteşem pastalar yapıyor. Ben kendisini televizyon programından tanıyorum.
Aslında aklımda tek kişilik pastacıklar yapmak varken kendisinin fraisier tarifini izledim. Birkaç farklı siteye (bizim pastane gibi) ve internette kendi sitesine bakıp yandaki pastayı yapmıştım. İlk yazdığım tarifin bir tatlı olmasını istedim. Ben kendisinin kek tarifini kullandım ama kremasını kullanmadım.
Her bir porsiyonluk kekte 5 çilek kullandım. 6 yarım etrafında, 1 tam içinde ve 1 tam da üzerinde.
Eh, tatlı yiyelim tatlı konuşalım...
Bu arada resmi o kadar acele ile çektim ki kontrol etme fırsatım olmadı. Aslında 3 kez denedim ben bu tarifi ama elimde sadece bu resim var...


Fraisier
Malzemeler:
Kek için
300g yumuşatılmış tuzsuz tereyağı
300g pudra şekeri
5 çırpılmış yumurta
350 g un
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı süt.

Krema için
1 paket sıvı krema
1,5 paket krem şanti
Yarım paket labne (bir dahakine fazla suyunu süzmeye karar verdim)
Dekorasyon için
Çilek
200g badem ezmesi.
100g eritilmiş bitter çikolata

Yapılışı:
1. Fırını 180° C'ye ayarlıyoruz. Keki yapmak için tereyağı ile 20 cm'lik yuvarlak kek kalıbını yağlıyoruz. Bu aşamada benim gibi porsiyonluk tatlı yapmak isterseniz daha büyük bir fırın tepsisi kullanabilirsiniz. Böylece keki ortadan bölmenize gerek kalmaz. Resimde biraz görüldüğü gibi keserken biraz şeklini bozdum.2. Birlikte tereyağı ve şeker birlikte krema haline gelene kadar çırpılır. Yumurtalar ağır ağır karışıma yedirilerek eklenir. Vanilya ve süt ile birlikte, un ve kabartma tozu eklenir.3. Kek karışımı kalıba aktarılır ve 75-90 dakika fırında pişirilir. Rengi altın kahverengi olduğunda dokunarak yaylanıyorsa pişmiş demektir.4. Kalıptan çıkarmadan önce tel üzerinde yaklaşık 5 dakika soğumaya bırakılır.5. Kek soğuduğunda, keki ikiye bölüp kelepçeli kalıba alt katını yerleştirilir. Veya benim gibi porsiyonluk pastalar yapacaksanız su bardağı, çay bardağı vb bir araçla kekinizi kesilir. Ben su bardağı büyüklüğünde bir kesici kullandım.6. Ben krema olarak Eric Lanlard'ınkinden farklı bir krema kullandım. Kendisi pastacı kreması kullanmıştı tarifinde. Labneyi iyice çırpıp pürüzsüzleştirdikten sonra içine krem şanti ile çırpılıp iyice sertleştirilmiş kremayı ekleyip birlikte çırptım. Kremanın olabildiğince katı olmadını sağlamaya çalıştım. Tartar kremam olmadığı için. Kremayı buzdolabına kaldırdım. Büyük pastaları bölerken kremanın akmasını engellemek tartar kreması, krema sertleştirici vb. kullanmadan mümkün olmuyor. Tek porsiyonluk pasta yaptığım için bu sorun olmadı.
7. Ama kalıp sorunu vardı. Bunun için evdeki asetatları uygun dikdörtgenler halinde kesip içini de yağlı kağıtla kapladım. Bantlayıp tabandaki keklerin etrafını dolanacak şekilde sabitledim.
8. Tabandaki keki sütle ıslattıktan sonra üzerine çilekleri yerleştirdim. Bir tam çilek ortaya 6 yarım çilek şekildeki gibi kalıbın dışına bakacak şekilde yerleştiriliyor. Üzerine kremayı ekleyip tezgaha vurarak kremanın boşluklara yerleşmesini sağladım, kekin ikinci katını yerleştirdim ve sütle ıslattım. Bu şekilde buzdolabına kaldırdım.
9. Onlar beklerken ben badem ezmesini -(marzipan) marketlerde benzinliklerde bile satılıyor. Çikolatalı gofretlerin ambalajına benziyor- elimle yumuşatıp merdane ile açtım. Kekleri kestiğim kalıpla (su bardağı) onları da kestim.
10. Keklerin üzerine yerleştirdim.
11. Üzerine de erittiğim bitter çikolata ile huni şeklinde katladığım bir yağlı kağıt yardımı ile desenler yaptım.
Eric Lanlard yaparken daha kolay görünüyordu.
Sonuç nasıl mı oldu?
Herkes pastacıklarımı hazır aldığımı düşündü.
Bir dahakine pastacı kreması ile tarifi denemek istiyorum. Bakalım, nasıl olacak?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder