18 Ocak 2013 Cuma

Beşamel soslu karnıbahar (Karnıbahar graten)

Karnıbahar graten
Karnıbaharı daha önceleri beşamel sos ile yapmayı denemiştim, kızartmasına göre daha hafif olduğu için. Ama sadece kaşar peyniri ile yaptığımda tadında bir eksiklik varmış gibi geliyordu. Bir gün kaşar ve beyaz peyniri birlikte kullandım. Sonrasında tadı hiç belli olmadığı için kaşarı içinden çıkardım, yalnızca üzerine eklemeye başladım. Ara ara hiç kaşar kullanmadan yaptığım da oluyor.

Malzemeler:

besamel soslu karnibahar
Beşamel soslu karnıbahar

  • Bir küçük karnıbahar
  • 2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 200 g kadar (yarım kalıp) beyaz peynir/köy peyniri/keçi peyniri/hellim gibi tadı belirgin bir peynir
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı
  • Su
  • Tuz (Beyaz peynir tuzlu olduğu için ben hiç kullanmıyorum)
  • Arzuya göre üzerine rende kaşar
Yapılışı:















Beşamel soslu karnıbahar
Karnıbaharı parçalara ayırıp hafif diri kalacak şekilde kaynamış tuzlu suda veya tercihen buharda (ben düdüklüde yapıyorum buharda pişirme işlemini tıs sesini duyunca en fazla 3 dakikada kapatmak gerekiyor, yoksa fazla pişiyor).
Bir yanda unu tereyağı ile hafif kavurup sütü yedirerek (ben el blendırını kullanıyorum bu aşamada, topaklanırsa rondoya döküyorum sosu iki kez çevirmek yetiyor) beşamel sos hazırlıyorsunuz. Biraz kıvamlı olursa iyi oluyor. Elinizle veya çatalla ezdiğiniz (ben be çoğunlukla beyaz peynir kullanıyorum) beyaz peyniri içine ekleyip karıştırıyorsunuz. Fırın kabına aldığınız karnıbaharların üzerine sosu döküp 180 derecede 15-20 dakika pişiriyoruz, çıkarmaya yakın üzerine rendelenmiş kaşarları ekliyorsunuz. Kızarınca servise hazırdır.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder